SM Drake 2011 i Båstad

 

Som arrangör anses man jävig men trots det vågar vi hävda att årets öppna SM för Drakar blev en succé! Förutsättningarna var också de bästa med bl.a. 8 danska och ett finskt ekipage på linjen utöver de 35 svenska. Det gjorde Drakmästerskapet till årets största SM-klass för första gången.

Logistiskt är också Båstad en bra arena med närhet till motorväg och flyg, ett koncentrerat eventområde såväl för båtarna som för landaktiviteter såsom boende och restauranger samt sist men inte minst kort ut- och insegling till strömfria bra seglingsvatten!

Vädret var, relativt sommaren i övrigt, bättre än förväntat med lagom vind från såväl ost som väst, dvs sjölä i 2 dagar och Kattegatts gropiga sjö på finaldagen.

Danskarna visade redan från början var skåpet skulle stå, och det var tack vare några tjuvstarter bland dem som torsdagens inledande race fick med några svenskar i tätlistan. Efter Drakklubbens önskemål seglade vi först, varefter mingel med invigning tog vid, en kanske lite ovanlig tågordning som säkert bidrog till den lättsamma stämningen vid Bakfickan.

Efter första dagen ledde Sören Pehrsson från KDY tätt följd av 2 svenskar. Fredagens tre seglingar genomfördes i god ordning med bra startdisciplin, och efter 2 dagar kunde Jacob Wallenberg kvittera ut Daily First jämte Ledartröjor till sig och sin besättning i samband med ”mole bajern”, dvs. bryggölen. Merparten av deltagarna deltog därefter i en trevlig barbeque på Pepe´s, Sveriges kanske mest omskrivna vattenhål.

Lördagen bjöd så på ny vindriktning och annorlunda sjö, och tävlingsledningen genomförde 3 seglingar inom utsatt tid. Härmed hade vi sammanlagt 7 seglingar, kunde räkna bort den sämsta och kora såväl totalvinnare som svensk mästare, vilket ju inte behöver vara samma sak!

Regattan vanns av Jens Christensen från KDY, tillika årets Europamästare, tätt följd av HKH Frederik samt ytterligare 2 danska båtar. Trenden från inledningen höll mao i sig, danskar på topp, och Jacob Wallenberg på femte plats blev bäste svensk, dvs Svensk Mästare i Drake 2011! Jens hade två första platser men i övrigt var det snarare en jämn serie än enstaka spikar som fällde utslag. Uppenbarligen är klassen väldigt tät och minsta lilla misstag slår snabbt igenom på resultatet. Såväl varje segling som totalresultatet finns på vår hemsida under Resultat.

Prisutdelning och regattamiddag avhölls på restaurang Sand med god mat och hög stämning. Att döma av alla varma och positiva tacktal har vi anledning att hoppas få arrangera både SM, EM och kanske så småningom Dragon Gold Cup, samtliga utmaningar vi gärna antar.

 

Krister Bergman

Sailing Båstad

11-12 juni, Saltsjöbaden
18-19 juni, Marstrand
4-6 augusti, SM Båstad
27 augusti, Stockholm

Se tävlingen i replay

Senaste nytt

    Loading...